trompet, cornet & bugel (alle stijlen & jazz-pop-rock)

ALLE STIJLEN

De trompet, cornet en bugel behoren tot de familie van de koperblazers. De klank van deze instrumenten ontstaat doordat de lippen die tegen het mondstuk geplaatst worden, met de adem in trilling worden gebracht. De trompet klinkt vrij hoog en heeft een heldere doordringende klank. De cornet heeft een mildere klank en de bugel heeft een zachte, warme klank.

WAAR KAN IK MET DEZE INSTRUMENTEN TERECHT?

De trompet wordt in verschillende muziekgenres gebruikt. In de klassieke muziek komt hij bijvoorbeeld in symfonie- en kamerorkesten voor, maar ook in kleinere ensembles zoals het koperkwintet, en als solo-instrument. Daarnaast wordt de trompet ook in de lichte muziek gebruikt, in de jazz, zowel in bigbands als in kleinere formaties, en in de popmuziek. Bekende voorbeelden van jazztrompettisten zijn Miles Davis, Chet Baker en Louis Armstrong. De trompet wordt ook veel in de harmonie- en fanfareorkesten gebruikt.
De cornet komt vooral voor in de brassband; deze orkestvorm, onder andere gekenmerkt door een strikte bezetting, telt 10 cornetten op een totale bezetting van 25 koperblazers.
De bugel is een belangrijk instrument in fanfare-orkesten. De bugel heeft in een brassband een bijzondere status, aangezien daar maar een bugel deel van uitmaakt.

LUISTERVOORBEELD

star wars

WAT HEB JE NODIG?

Je kan een instrument huren aan de muziekschool voor de prijs van €50 per jaar.

JAZZ-POP-ROCK

lessenroosters en inschrijvingen