trombone (alle stijlen & jazz-pop-rock)

ALLE STIJLEN

De trombone (in de volksmond ook wel foutief schuiftrombone genoemd) is een instrument dat behoort tot de familie van de koperblazers. De naam stamt van het Italiaanse ‘tromba’ met het suffix ‘one’ en betekent dus ‘grote trompet’. De trombone is in de meest voorkomende vorm (de tenortrombone) tweemaal zo lang als de trompet en klinkt lager dan de trompet. In vergelijking met de andere koperblaasinstrumenten heeft de trombone een unieke speelwijze door het uitschuiven van de coulisse om verschillende toonhoogtes te bekomen. Deze speelwijze gecombineerd met de heldere maar ook zoete klank, geeft het instrument een bijzonder charmante uitstraling.

Van de trombone bestaat ook een lagere versie, nl. de bastrombone. Dit instrument heeft logischerwijs een groter bereik in de lage tessituur en leunt aan bij de bas.

Waar kan ik met het instrument terecht?
Met de trombone kan je in diverse orkestformaties en in verschillende genres terecht. Het instrument heeft nl. een belangrijke rol in zowel het groot Symfonisch orkest als in het Harmonieorkest, de Brassband en het koperensemble. Het is bovendien het instrument bij uitstek in allerlei jazzformaties zoals Bigband en jazzcombo. Ook solistisch en in kamermuziekverband bestaat er een ruim repertoire.

Luisterfragmenten
Uit de Bolero van Ravel

Wat heb je nodig?
Je kan het instrument huren aan de academie (zolang de voorraad strekt) voor 50 euro per jaar. Het is aangewezen zelf het gepaste mondstuk ervoor aan te schaffen (richtprijs 75 à 100 euro). Vraag hiervoor advies aan de leraar. Zo’n mondstuk is echter heel slijtvast, met een beetje geluk hoef je er slechts 1 te kopen in gans je loopbaan.

De leraar trombone is Geert Verschaeve

JAZZ-POP-ROCK

lessenroosters en inschrijvingen