Theatermaker

Voor wie is dit vak bedoeld?
 
Heb je je laatste jaar academie afgerond en vind je het doodjammer dat het nu al stopt? Of ben je jaren geleden gestopt met spelen en wil je de draad oppikken? Dankzij het vak Theatermakerl heb je nu de kans om drie jaar lang jezelf te ontwikkelen als acteur én theatermaker.

In dit vak werk je verder op de basis die je al hebt. Je ontwikkelt jezelf nog meer als speler en maker tijdens spelopdrachten waarin jouw fantasie centraal staat. We voeden je inspiratie met interessante documentaires, films, muziek, en theatervoorstellingen. Kortom, we dompelen je onder in de wondere wereld van theater met jezelf als rode draad. Deze opleiding is de perfecte voorbereiding op een ingangsexamen ‘Drama’ in het hoger onderwijs.

Wat is dat, het vak “theatermaker”?
 
We leren hoe je theaterteksten naar je hand kan zetten op papier, om er daarna op het podium mee aan de slag te gaan. Als leerling ben je vrij om je rol zelf in te vullen: speel je het graag zelf? Of wil je liever anderen coachen en regisseren? Het kan en mag allemaal.
 
In dit vak leer je ook hoe je theaterscènes maakt. Hoe gebruik ik de ruimte op het podium? Welke belichting heb ik nodig? Welke muziek past er bij de scène? Welke speelstijl is er nodig voor de personages?
 
Wil je weten hoe je zelf een theaterpersonage opbouwt vanuit verschillende inspiratiebronnen (foto’s, schilderijen, tekst, kostuums,… )? Ook dat kan!
 
We werken zoveel mogelijk op maat. Dit betekent dat je eigen interesses en wensen ruim aan bod komen. We starten de lessenreeks daarom met een intakegesprek om goed te weten wat je allemaal verwacht. Meestal bepaalt de docent de inhoud van module 1, jij bepaalt zelf de inhoud van modules 2 en 3.
 
Hoe verloopt het schooljaar?
Een schooljaar bestaat uit drie modules.
 
-    Module 1: september tem december
-    Module 2: februari tem april
-    Module 3: april tem mei
-    Er zijn twee toonmomenten voorzien. Een aan het einde van module 1, een tweede aan het einde van module 2 of 3
 
En wat dan met mijn examens aan de hogeschool of unief?
Omdat we beseffen hoe belangrijk die examens zijn, is er geen les in januari en juni. Ideaal om in alle rust te blokken dus.
 
Hoe vaak is er les?
Eén keer per week, telkens op vrijdagavond. Eén lesblok duurt twee uur. De les gaat door in OC D’Iefte in Deerlijk van 18u-20u . Per schooljaar gaan we ook een vijftal keer naar een theatervoorstelling of tentoonstelling die aansluit bij waar we op dat moment mee bezig zijn.

info: sofie.vandenbossche@harelbeke.be

PRAKTISCHE INFORMATIE

lessenroosters en inschrijvingen