Hoorn

De hoorn behoort tot de familie van de koperblaasinstrumenten. Door lucht te blazen in het instrument en je lippen te laten trillen tover je een prachtige klank tevoorschijn. Met je linkerhand bedien je de drie ventielen die ervoor zorgen dat je alle chromatische tonen kan spelen. Je rechterhand zit verstopt in de klankbeker, zodat je het instrument makkelijk kan vasthouden en de hoorn zijn karakteristieke warme klank behoudt.

Oorspronkelijk werd de hoorn (toen nog zonder ventielen) gebruikt voor het geven van signalen, bijvoorbeeld bij de jacht, of bij het brengen van de post. De hoorn kwam voor het eerst in klassieke orkesten voor om het geluid van de jachthoorn na te bootsen, maar kreeg algauw een vaste plaats in het orkest toegekend.

Opvallend is zijn warme, ronde en volle klankkleur die zacht, maar ook heel krachtig en heroïsch kan klinken. Dit zorgt ervoor dat het instrument goed mengt met zowel koperblazers, houtblazers als strijkers. Door de buislengte van bijna 4m heeft de hoorn een groot bereik en kan hij zowel hoog als laag spelen. De hoorn vormt hiermee de schakel tussen het hoog (trompetten) en laag koper (trombone en tuba).

Waar kan ik met de hoorn terecht?

Hoorn spelen kan gezellig thuis in je eentje, maar vaak is het net heel leuk om in groep te musiceren. Een hoorn vind je standaard terug in zowel het symfonieorkest, harmonieorkest als in een fanfare. Daarnaast heb je oneindig veel mogelijkheden om in kamermuziekverband te spelen.

De muziek die je speelt behoort tot alle mogelijke muziekstijlen: hoofdzakelijk klassiek, maar zeker ook jazz en pop of rock. Bovendien zijn de heldhaftige klanken van de hoorn onmisbaar in filmmuziek!

Enkele luistervoorbeelden

Luister maar eens naar onderstaand luisterfragment met muziek uit de film Jurassic Park.

Alle grote componisten schreven muziek voor het instrument: Bach, Mozart (4 hoornconcerto’s), Beethoven, Strauss, Mahler, Britten, enz.

Wat heb je nodig?

Heb je nog geen eigen instrument, dan kan je er een huren via de HAP.

Huur instrument

Speciaal voor jonge kinderen worden kinderhoorns gemaakt. Deze zijn iets lichter en compacter gebouwd en dus makkelijker hanteerbaar.

Twijfel je nog of ben je nieuwsgierig? Kom dan gerust eens langs voor een proefles!

Leerkracht

Jelle Soen

Praktische informatie

Uurroosters en inschrijvingen

"The horn stirs memories of fearful things, of powerful things, of noble and beautiful things!" — John Williams