Elektronische muziek

De optie elektronische muziek bestaat uit het verplichte vak Live/studio electronics en een keuzevak (klanklab, muzieknotatie, arrangeren, muziektheorie, compositie of improvisatie).

Het vak Live/studio electronics:

Muziek maken zonder een computer is in onze huidige wereld bijna ondenkbaar geworden. In het vak live/studio electronics leer je dan ook werken met de computer als volwaardige muziekstudio. Het beheersen van het sequencing programma 'Ableton Live' vormt hierbij het startpunt. Je leert gebruik maken van midi en softsynths, externe instrumenten opnemen, beats programmeren en gebruik maken van talrijke effecten zoals reverb en delay om je muziek nog beter te doen klinken,.... Kortom, alle vaardigheden om zelfstandig met je computer een song af te werken tot een volwaardig product! 

Het vak Klanklab:

Met een synthesizer beschik je over een instrument dat een waaier aan mogelijkheden biedt om klanken op te bouwen. Er zijn tegenwoordig zeer veel hardware en software synths te verkrijgen. Hoewel ze er op het eerste zicht anders uitzien, is hun werking heel dikwijls gebaseerd op eenzelfde stramien. In klanklab ontrafelen we die structuur. Uit welke modules bestaat een synth, hoe werken ze en wat is de onderlinge relatie. Vertrekkend van een instructieve softsynth, verkennen we ook de hardware synths (zowel modulaire, analoge als digitale). We ontdekken de kenmerken van de geluidsbronnen en leren beetje bij beetje basispatches samenstellen. Inzicht in de werking van deze technologie werpt ook zijn vruchten af in tal van toepassingen in de elektronische muziek. Het gebruik van de envelopes, filters, LFO's, effecten, ... zien we overal opduiken in alle moderne DJ-technologie, maar ook in DAW's (Digital Audio Workstation) zoals Ableton, Pro Tools, Cubase en Logic.

Daarnaast worden  ook Midi, sequencing, VST-plugins, .... verkend. 

In klanklab leer je geen synth bespelen, daarvoor kan men aan de academie terecht in andere cursussen. Wel kijken we onder de motorkap en proberen zo inzicht in de werking ervan te krijgen.

PRAKTISCHE INFORMATIE

lessenroosters en inschrijvingen