contrabas (alle stijlen)

De contrabas is het grootste strijkinstrument: een bassist staat recht of zit op een hoge kruk  om te spelen. De bas steunt op een pin op de grond en je strijkt met de strijkstok op of je tokkelt met de vingers aan de snaren. Deze laatste “pizzicato”-techniek wordt veel gebruikt in jazz- en popmuziek. Luister naar de bas:

Saint-Saëns, dierencarnaval

Rock Wandering

De contrabas klinkt heel laag, de baslijn is het fundament van de hele groep. De bas is een veelgebruikt instrument: in grote symfonische bezetting, in harmonieorkest, en in kleinere groepen: voor kamermuziek, jazz combo’s, popgroepjes… De laatste tijd zijn er meer en meer jonge bassisten die het solorepertoire voor bas uitbreiden: een mooi voorbeeld hiervan is David Desimpelaere, oud-leerling aan onze academie, die al enkele mooie prijzen wegkaapte op internationale wedstrijden. Je ziet hem hier aan het werk met een compositie van componist Robert Schumann.

PRAKTISCH

Een bas hoef je niet direct aan te kopen. Als je als kind of jongere begint, moet je trouwens eerst op een instrument van kleinere afmeting starten. Naarmate je groeit, ga je dan op een grotere bas spelen. Die instrumenten kan je, tot je op een bas van normaal formaat speelt, huren in de academie. We proberen het ook zo te regelen dat je een bas thuis hebt en in de les op de klasbas speelt, dan moet je niet elke week de bas te verhuizen. Andere benodigdheden kan je later aankopen bij je leerkracht.

De les bij leerkracht Jolien Deley gaat door op woensdag.

lessenroosters en inschrijvingen